27
Nov
08

cerpen pendek tentang rupa bangsa

Malam itu agak lebih hangat daripada malam-malam sebelumnya. Berbahang seperti sauna. Hujan yang turun setiap petang sejak seminggu yang lalu tidak hadir hari ini. Entah apa sialnya, alat pendingin hawa di pejabat dia turut meragam hari ini menyebabkan dia memutuskan untuk pulang sahaja ke rumah dengan hati terbakar.

Suasana di stesen keretapi Setia Cheng Jaya pada waktu sebegini memang suram. Penumpang-penumpang pengangkutan awam di situ sudah hampir tidak ada. Mereka semua sama ada sudah pun pulang dari pejabat beberapa jam lalu atau sesuatu yang mustahil telah berlaku apabila jadual keretapi pada hari itu menjadi begitu lancar sehingga tiada langsung penumpang tersangkut di stesen akibat perjalanan yang tergendala.

Dia melihat jam di telefon bimbit Cokianya. Sudah jam 10.00 malam. Jam di stesen memang tidak akan dia lihat. Sentiasa rosak. Kalau jam itu tidak rosak pun dia masih tidak akan percaya kepada waktu perjalanan keretapi seterusnya yang terpapar pada papan elektronik itu. Waktu perjalanan yang dipaparkan di situ sebenarnya hanya untuk dimungkiri. Dan hanya untuk menyakitkan hati pengguna pengangkutan awam yang tegar sepertinya.

Kurang dua minit jam sebelas, keretapi yang ditunggu-tunggu pun muncul dari kejauhan. Cahaya lampunya yang menyuluh gelap jadi terang dari jauh tampak seperti harapan yang bersinar dalam suram kegelapan putus asa. Dia bangun dari tempat duduk dan tersenyum tawar. Biar betapa sakit hati pun dia menunggu akan sembuh juga apabila barang yang ditunggu telah kunjung tiba.

Dia masuk ke perut gerabak. Segera mencari kerusi untuk diduduki.

Dua orang gadis Tionghua di tepinya memilih untuk berdiri walaupun masih terlalu banyak kerusi kosong yang ada di situ. Mereka lebih selesa berbual-bual sambil berdiri agaknya. Barangkali dengan berdiri, perkataan-perkataan yang dituturkan akan lebih senang keluar. Lebih lancar dan lebih kuat supaya semua orang di dalam keretapi itu boleh dengar perbualan mereka.

“I met him before at Sunway Pyramid with his girlfriend..”

“Oh, yeah! He is so neat at our college I thought he is a nerd!”

Di Pulau Pinang, kerajaan negerinya telah meluluskan permohonan salah satu Majlis Perbandaran untuk memasang papan-papan tanda nama jalan yang ditulis dalam tiga bahasa; Melayu, Cina dan India. Ini adalah untuk meraikan kepelbagaian bangsa yang ada di Malaysia yang bersatu-padu dan hidup dalam keadaan aman dan harmoni. Dia fikir, mujurlah hanya Melayu, Cina dan India. Kalau Bajau Laut, Kadazan-Dusun, Jawa, Mendeliar, Sikh, Portugis dan Bugis pun mahu dimasukkan sama, pasti kerajaan negeri Pulau Pinang memerlukan papan tanda yang besar dan dakwat yang banyak untuk memuatkan nama jalan yang ditulis dalam semua bahasa tersebut.

“Stesen Bukit Badak Wong Ramu!”

“Bukit Badak Wong Ramu Station!”

Suara dari corong pembesar suara keretapi itu mengejutkannya dari lamunan. Selang dua stesen lagi dia akan sampai ke stesen Teluk Gadung Ong Samy sebelum pulang ke rumah. Matanya sudah kuyu kerana terlalu mengantuk. Gadis Tionghua di tepi kerusinya yang dua orang begitu kuat berbual tadi sudah tiada di situ. Dia tidak sedar di stesen mana mereka turun. Mungkin di stesen Padang Jawa Hokkien Benggali. (Semenjak teraju pemerintahan negara bertukar, kerajaan baru, atas semangat muhibbah yang terlampau tinggi telah bertindak menukar nama-nama jalan, bandar, sekolah, universiti, felda, estet, tandas termasuklah nama stesen keretapi kepada nama-nama yang lebih menunjukkan sifat keMalaysiaan yang terdiri daripada pelbagai kaum). Tetapi dia perasan salah seorang daripada mereka telah tercicir surat khabar yang dikepit gadis itu tadi di celah-celah ketiaknya. Atau mungkin juga surat khabar itu sengaja dibuang di situ sebagai sampah kerana sudah tidak mahu dibaca lagi.

Dia mengambil surat khabar bersaiz kompak itu dengan niat mahu membacanya buat menghilangkan rasa mengantuk. Dia tidak mahu tertidur dan terlepas stesen yang ingin ditujuinya.

Selangor MB goes beyond race

Begitu dia membaca tajuk muka depan akhbar mini itu. Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menurut berita itu telah memecah tradisi apabila buat pertama kalinya dalam sejarah negeri Selangor, seorang yang bukan Melayu dilantik sebagai Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Tindakan itu mendapat kecaman hebat dari Pemuda UMNO yang bertindak berhimpun secara aman dan menghantar memorandum kepada Sultan Selangor meminta agar kedudukan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar dikaji semula. Mereka membawa kain rentang “Hidup Melayu”.

Rasa mengantuknya berjaya dihilangkan.

Di pejabat tempat dia bekerja, hampir semua pengurusnya adalah warga asing. Dari Perancis, Jepun, Australia dan Amerika Syarikat. Tempat bekerjanya telah lebih dahulu melangkaui bangsa daripada Menteri Besar Selangor. Pekerja-pekerja am pula hampir semuanya datang dari negara Indonesia, Bangladesh, India dan Myanmar. Juga melangkaui bangsa. Jauh merentasi Selat Melaka sehingga ke Teluk Bengal.

Sebentar lagi, sampailah dia ke stesennya.

Sewaktu kita begitu ghairah mengangkat bahasa-bahasa ibunda pelbagai kaum di papan-papan tanda setaraf dengan bahasa kebangsaan, kita lupa anak-anak muda kita sudah hampir tidak peduli pun dengan semua bahasa ini. Mereka lebih peduli dengan bahasa Inggeris, bahasa yang bangsa penuturnya hampir tiada langsung di Malaysia. Maka, di manakah keutamaan kita?

Sewaktu kita giat berpolemik tentang pelantikan orang bukan Melayu ke jawatan tertentu, kita lupa bahawa orang Eropah, Afrika, Indo-China, Indonesia dan lain-lain bangsa seluruh dunia telah pun datang ke mari menetap, bekerjaya, berniaga, beranak-pinak dan mengutip hasil mahsul negara kita untuk disalurkan pulang ke negara mereka. Mereka telah menjadi begitu ramai, bersatu dalam kelompok mereka sambil kita memilih bercakaran sesama kita. Di manakah keutamaan kita?

“Stesen Teluk Gadung”

Di sebalik cuba merungkai tali-tali masalah yang telah menjerut leher sejak sekian lama, kita lebih cenderung menyimpul ikatan-ikatan baru masalah agar kita lebih sukar bernafas, agar kita boleh terus sahaja mati lemas. Cabaran-cabaran baru kita cari dan teroka, tanpa berniat mahu mengatasi cabaran lama. Kita memang cukup dramatik, suka mengambil risiko. Malah adventurous juga.

Dia telah sampai ke destinasi. Mujur dia tidak tertidur sehingga mungkin akan terlepas stesen. Dia berharap ahli-ahli politik di luar sana juga tidak tertidur sehingga mungkin akan terlepas negara yang tercinta ini ke tangan orang lain. Malam di Teluk Gadung fikirnya tidaklah lebih gelap atau kurang gelap berbanding di Shah Alam atau di George Town. Malam di mana-mana sama sahaja. Dan sebelum cahaya fajar muncul di ufuk timur, gelap malam sebenarnya akan menjadi lebih pekat.

(sumber: haizir.blogspot.com)

(nota jebatsari: cerpen ini bukan karya saya, sebaliknya putra baginda atau zek marman.  saya mengalu-alukan cerpen satira politik, asalkan ia tidak mengajar pembaca untuk membunuh atau menghina pihak lain!)

Advertisements

3 Responses to “cerpen pendek tentang rupa bangsa”


 1. January 6, 2009 at 11:21 pm

  GAZA TERUS DIGEMPUR: APA SUMBANGAN KITA?

  Sejak 1967 zionis Yahudi @ Israel memperkasakan pembunuhan dan kemudian merobohkan premis dengan melaksanakan peperangan yang tidak pernah diharamkan oleh PBB. Sekutu rapatnya yang menaja dana ialah Amerika. Cuba bayangkan, masyarakat zionis tu bukannya ada kerja selain berperang. Kita warga Malaysia juga turut hulurkan dana dengan melanggan produk keluaran sekutu zionis antaranya Nestle, Johnson & Johnson, Kraft, Coca Cola, Pepsi Cola, Colgate dan banyak lagi terutamanya pewangi serta kosmetik. Produk yang paling banyak ialah rokok/tembakau. Andainya sebatang rokok menyumbang 10 sen ke dalam tabung perang zionis, hitunglah berapa jumlah yang disumbangkan?

  Pada 3 Januari 2009 lalu semasa menghadiri kenduri di rumah seorang kawan di Alor Setar saya sempat berbual singkat dengan Ed Lazim dan membayangkan dengan hal tersebut.

  Ed Lazim adalah warga istimewa yang hanya sebelah mata sahaja berfungsi sekitar 50% sahaja. Manakala sebelah mata lagi menurut katanya, langsung tidak berfungsi.

  Saya mengkagumi anak muda ini kerana keupayaannya bermain muzik (gitar) sambil menyampaikan lagu terutamanya lagu puisi dengan baik. Beliau berupaya menggubah lagu dengan pantas; jika diberikan puisi pada waktu pagi, pada sebelah petang beliau sudah boleh menyampaikannya dengan begitu baik.

  Berbalik kepada butir-butir perbualan di rumah kenduri berkenaan. Saya meluahkan pandangan begini:

  Jika diperhatikan bukan sedikit puisi/sajak dicipta lalu disiarkan oleh pelbagai media melahirkan luahan kemarahan terhadap zionis Yahudi yang membantai warga Palestin yang kini telah menjangkau lebih 500 jiwa.

  Warga dunia begitu geram dengan keangkuhan Amerika mengeluarkan kenyataan yang menuding jari menyalahkan Hammas lalu mengatakan bertanggungjawab atas apa yang berlaku!

  Saya menyampaikan pendapat mengatakan puisi-puisi yang ditulis akan hanya tinggal kaku dalam buku atau berlonggok di esastera. Persoalannya ialah mengapa tiada mana-mana pihak yang mahu merakamkan lagu-lagu atau deklamasi dalam bentuk CD atau kaset kemudian dipasarkan. Sebahgian kutipan jualannya bolehlah disumbangkan kepada tabung bantuan rakyat Palestin.

  Barangkali ia boleh dilaksanakan oleh NGO.

  Setakat ini dilihat seperti tiada mana-mana pihak tertarik dengan isu yang saya kemukakan sejak 5.1.2009 kepada banyak pihak. Saya juga mengajak ia dibincangkan di komuniti penyair esastera.com tetapi nampaknya ia tidak menarik untuk dibincangkan.

  Perkara yang mendapat perhatian di esastera.com setakat ini ialah berkaitan peluang untuk merebut hadiah! Setakat ini fahamlah saya bahawa golongan seniman yang juga peka (seperti saranan Azizi Hj Abdullah semasa berlangsung Bengkel Penulisan Kreatif Inspen Alor Setar pada 28.11.2008) itu lebih mementingkan perjuangan untuk ‘mengisi tembolok atau kantung’ semata-mata. Apa kena mengena dengan penderitaan warga Palestin. Biarlah mereka bertelagah, kita peduli apa. Mereka berperang sejak dahulu jika diambilkira fakta sejarah adalah kerana zionis bermusuh dengan orang Arab disebabkan nasab keturunan. Zionis dari Sarah dan Arab dari Hajar, kedua-duanya adalah isteri Nabi Allah Ibrahim a.s.

  Jika mereka hendak berbunuhan, biarlah. Posisinya jauh dari rumah kita. Kita masih boleh tidur nyenyak.

  Andai begitulah sikap kita, jelaslah bahawa stigma kasihkan dunia atau hubbudunia masih tebal meskipun kita sudah hampir sedekad berada di alaf baru yang kejam dan tidak cakna!

  Begitukah sikap kita?

  Salam.

  ABDUL HALIM YAACOB

  http://www.esastera.com

 2. January 17, 2009 at 6:55 am

  awat penuh sawang blog nih???


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: