26
Nov
08

exco agama: penyelesaian lima tahun

exco agama adalah portfolio penting.

maha penting.

itulah pandangan sesiapa jua orang Islam yang meletakkan kemulian agama di tahap tertinggi, melebihi kepentingan bangsa, negara mahupun jurai keturunan.

di pulau pinang, masalah agama kerap jadi topik hangat di kedai nasi kandar. kerana masalah umat Islam di satu-satunya negeri yang diketuai pemimpin bukan Islam itu, tidak pernah selesai.

kalau pekembar suka melaungkan slogan yang menyebut orang melayu penang terpinggir, saya lebih suka mengatakan umat Islam di penang, melukut di tepi gantang. hal ini sudah berlarutan puluhan tahun lamanya.

pemimpin parti mana yang menjadi exco agama ketika itu? selak-selaklah sejarah.  bukan susah sangat, ini baru pertama kali pemimpin bukan pekembar, menyandang jawatan tersebut.

all-adun-penang11kini, apabila pakatan rakyat mengambil alih pimpinan sejak tsunami politik 8 mac lalu, isu tersebut bertambah hangat terutama soal siapa paling sesuai menyandang portfolio itu.

mana lebih sesuai, antara adun parti keadilan rakyat (pkr) atau adun pas?

pas pusat dan negeri, mulanya dikatakan melobi kerusi itu. pekembar pula sibuk mengatakan pas dipinggir dalam pemerintahan pakatan rakyat apabila adun tunggalnya, tidak diberi tempat.

masalah utama dalam mencari exco agama yang berkaliber dan berwibawa dalam mengangkat martabat agama rasmi negara, sedikit bilangannya, sekaligus pilihan terhad.

yang beragama Islam dalam pkr hanya antara adun penanti, mohamad fairus khairuddin; adun batu maung, abdul malik abul kassim. dalam pas, cuma mohd hamdan abdul rahman.

dalam pekembar, ada sebelas adun tapi mereka parti yang kalah, tewas, kecundang. takkan nak bagi mereka pula. lagipun, pemimpin pekembar telah diberi peluang selama 50 tahun.

masalah, tak selesai-selesai juga.

all-adun-penang2

berbalik kepada exco agama, rasional pemilihan mohamad firdaus bagi potfolio itu mungkin disebabkan beliau lulusan agama dari uia, sekalipun masih muda dan dikatakan ‘banyak masalah’.

lagipun, kesihatannya mohd hamdan kerap terganggu. abdul malik pula dilihat lebih sesuai melaksanakan tugasan lain dan jauh dari perwatakan (dan mungkin pengetahuan secara mendalam) agama.

selain memberi jawatan itu kepada bukan ahli politik, dengan peratusan pengundi dewan undangan negeri (dun) di tanah besar adalah orang melayu beragama Islam, hanya ada satu cara saja bagi menambah suara Islam dalam pentadbiran kerajaan negeri.

adun pekembar diganti calon pas atau calon Islam dari pkr pada pru 13.

Advertisements

0 Responses to “exco agama: penyelesaian lima tahun”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: